ÚVOD > BLOG > Horolezectvo > Порівняння найкращих льодорубів на ринку 2024 року: Petzl Nomic vs Grivel Dark Machine
 

Порівняння найкращих льодорубів на ринку 2024 року: Petzl Nomic vs Grivel Dark Machine

середа, 10. квітня 2024
Порівняння найкращих льодорубів на ринку 2024 року:  Petzl Nomic vs Grivel Dark Machine

Я є гордою власницею відомого льодоруба Nomic від бренду Petzl. Вже другий рік вони не зраджували мене на жодному льоду, кожне сходження з ними було в радість. До цього сезону, коли мій товариш по льодолазінню придбав льодоруби, якими захоплювався не один клієнт Adamsport, а саме Grivel Dark Machine.Цього року розпочався наш спільний челендж, який полягав у тому, щоб випробувати цих двох конкурентів не де-небудь, а прямо в європейській мецці льодолазіння, в долинах Mont Blancu.

Я є гордою власницею відомого льодоруба Nomic від бренду Petzl. Вже другий рік вони не зраджували мене на жодному льоду, кожне сходження з ними було в радість. До цього сезону, коли мій товариш по льодолазінню придбав льодоруби, якими захоплювався не один клієнт Adamsport, а саме Grivel Dark Machine.Цього року розпочався наш спільний челендж, який полягав у тому, щоб випробувати цих двох конкурентів не де-небудь, а прямо в європейській мецці льодолазіння, в долинах Mont Blancu.

 

 

Petzl Nomic

 

Завдяки своїй вазі 585 г, він ідеально збалансований, особливо для середньої частини тіла, замах цим льодорубом буде точним навіть для менш сильної людини або "ніжного" любителя льоду. Розмір руків'я можна регулювати в три ступені, тому льодоруб адаптується під будь-яку руку. Можливість додавання молотка або леза робить цей льодоруб найбільш універсальним льодорубом на ринку. Але давайте перейдемо до самого льодолазіння.

На дуже твердому льоду Nomic, підсікає і не відпускає, не відскакує, чудово тримається при навантаженні і, таким чином, надає альпіністу особливої впевненості. У мене не було жодних проблем з відскакуванням кінчика, навіть при зміні кута нахилу піки. Це правда, що під час цілоденного лазіння по твердому льоду я особисто, як тендітна жінка, відчуваю вагу льодоруба в руках, але це нічого, про що я б не знала, якби спеціально не зосередилася на цьому заради тесту. З м'якшим післяобіднім льодом все пройшло буквально як по маслу.

Рукоятка Nomic має ідеальну конструкцію, за яку можна братися у вищих положеннях, тому, якщо мені потрібно було пройти по більш низькому льодовому схилу, я просто брала льодоруб в руки. Як це буває в Альпах, час від часу доводиться імпровізувати на змішаному рельєфі, і в цьому льодоруб також не розчарував мене, і навіть з встановленими наконечниками PURE´ICE я не помітила жодного серйозного недоліку.

Petz Nomic - льодоруб, справжній потенціал якого розкривається лише починаючи з проміжних класифікацій льоду.

 

Grivel Dark Machine

 

Льодорб з карбонового волокна з прекрасним естетичним виглядом і вагою 490 г. Зброя, яку щороку виробляють менше, ніж декому з нас хотілося б. При першому погляді на цю красу у мене потекли слинки. Сам льодоруб створений для складних, технічних, крутих льодових маршрутів. Можу собі уявити, що на такому льоду, як Repentance WI6, цей льодоруб буде зіркою.

Балансування Dark Machine ідеальне. З першого ж порівняння з Nomic помітна різниця у вазі. Коли ви розмахуєте цим медіатором, ви можете сказати, як фабрика Grivel попрацювала над балансом на кінчику, і це дійсно чудово. На жаль, ви не можете регулювати ширину рукоятки, для мене це не було проблемою, але можливо, що для когось з руками XXL це може бути проблемою.

Піднімаючись на 90° ділянки льоду, який був в ідеальному стані (не крижаний і не твердий), я одразу зрозуміла, для чого цей льодоруб потрібен. Навіть при легкому змаху рукою, з навантаженим наконечником, цей льодоруб тримався, і мені не доводилося турбуватися про те, що я зісковзну. Була також помітна різниця з установкою наконечників Grivel Katana, які я однозначно рекомендую при покупці Dark Machine. Після цілоденного лазіння з льодорубом Grivel Dark я дійсно відчула, що вага моєї руки зменшилась на 100 грамів. Під час проходжень міксів і матчів було очевидно, що в минулому виробник зосереджувався на створенні чистої зброї для сухого інструменту.

Мушу визнати, що я трохи хвилювалась, що пошкоджу руків'я, не думаю, що воно було гірше, ніж у Nomic, але мій товариш по сходженню відчув те ж саме і заклеїв сокиру скотчем, що я і вам рекомендую.

При підйомі на дуже твердий лід необхідно сильніше вдаряти льодорубом, інакше льодоруб просто відскочить. Отже, вага далася взнаки, і, на жаль, я була не єдиною, хто зіткнувся з цією проблемою. 

Dark Machine - це просто льодоруб, за яким ви тягнетеся, коли хочете піднятися на деякі з ваших дійсно технічно складних об'єктів.

 

Підсумок

 

Якщо ви лазите по льоду рекреаційного рівня складності кілька разів на рік і думаєте про Nomic, ви не відчуєте великої різниці. Це може допомогти вашій голові та моральному духу, але не так сильно, як вашому гаманцю. :D

Nomic - ідеальний компаньйон для проміжного льоду, татранських та альпійських сумішей. Це (майже) універсальний льодоруб, який можна використовувати майже скрізь, де тільки можна, відмінний баланс, хороша ціна і якість, не дарма майже всі альпіністи лазять з Nomic.

Однак, якщо у вас вдома вже є одна пара універсальних льодорубів, і ви зосереджені на складному маршруті з сухим інструментом, або маєте льодовий проект складністю 5 і більше, я б обрала Grivel Dark Machine. Цей льодоруб не є чудодійним засобом для вирішення ваших проблем, але він, безумовно, може допомогти і полегшити шлях до підкорення вашого альпіністського проекту, принаймні, він запаморочить вам голову, а це те, що потрібно більшості з нас.

 

 

Zuzana Rajčanová

 

Поділись своїм досвідом з іншими

...

Додайте реакцію на коментар:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Повна (Desktop) версія